Twierdzenie Taleza-zadanie
-
- Użytkownik
- Posty: 155
- Rejestracja: 24 maja 2008, o 19:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 7 razy
Twierdzenie Taleza-zadanie
Opisz na podstawie rysunku sposób mierzenia wysokości wierzy ,jezeli dysponujesz linijką o długości 1 m.Oblicz wysokosc wierzy gdy, |AB|=2,25m i |AC|=36m.
link do rysunku jakby sie nieotworzył na górze:)
- addmir
- Użytkownik
- Posty: 210
- Rejestracja: 10 paź 2007, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sprzed monitora
- Podziękował: 53 razy
- Pomógł: 23 razy
Twierdzenie Taleza-zadanie
Czyli mam rozumieć, że BB' to jest 1m, a BB' i CC' jest równoległe?
Jeśli tak, to skorzystaj z twierdzenia Talesa.
\(\displaystyle{ \frac{2,25}{1}= \frac{36}{x}}\)
Jeśli tak, to skorzystaj z twierdzenia Talesa.
\(\displaystyle{ \frac{2,25}{1}= \frac{36}{x}}\)