Trojkąt z ciągiem geometrycznym

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
matti90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 177
Rejestracja: 12 paź 2008, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bełchatów
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 8 razy

Trojkąt z ciągiem geometrycznym

Post autor: matti90 »

Prosze o pomoc wtym zadaniu:
Dany jest rtrojkąt prostokatny ABC w ktorym wysokosc h opuszczona z wierzcholka kata prostego dzieli pzreciwprostokatna na odcinki x,y. wykaz ze liczby x,h,y w podanej kolejnosci tworza ciag geometryczny.
Otóz ja zrobilem tak:
1) narysowalem rysunek oznaczylem x,y,h
2) zauwazylem ze te dwa trojkaty sa przystajace (tak?- a moze podobne bo nie wiem :D)
3) pozniej z cechy przystawania trojkatow (kbk=? nie rozrozniam za bardzo tych wszystkich)
zapisalem ze, y/h=h/x ==> h^2=x*y co nalezalo udowodnic

prosze o sprawdzenie i wyjasnienie jezeli mam cos zle:) z gory dzieki:):)))
skowron6
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 159
Rejestracja: 6 sie 2008, o 15:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kłodzko
Podziękował: 47 razy

Trojkąt z ciągiem geometrycznym

Post autor: skowron6 »

x,y,h - ciąg geometryczny jeśli

x*h = y^2
matti90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 177
Rejestracja: 12 paź 2008, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bełchatów
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 8 razy

Trojkąt z ciągiem geometrycznym

Post autor: matti90 »

przeciez jest ze srodkowy wyraz do kwadratu = iloczynowi skrajnych wyrazow:) wiec chyba zle mowisz:D
ODPOWIEDZ