Jak rozwiązać to zadanie?
Dwa boki trójkąta mają długości \(\displaystyle{ 2 \ cm \ i \ 4 \ cm}\), a miara kąta między nimi wynosi \(\displaystyle{ \frac{2}{3} \pi}\) . Oblicz pole, obwód trójkąta oraz promień okręgu opisanego na nim.
Pole, obwód trójkąta oraz promień okręgu opisanego
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Pole, obwód trójkąta oraz promień okręgu opisanego
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}absin\alpha= \frac{1}{2} 2 4 sin \frac{2\pi}{3}=...}\)
c - długość trzeciego boku. Z tw. cosinusów:
\(\displaystyle{ c^2=2^2+4^2-2 2 2 cos\frac{2\pi}{3} \\ ...}\)
R - promień okręgu opisanego na trójkącie. Z tw. sinusów:
\(\displaystyle{ \frac{c}{sin\frac{2\pi}{3}}=2R \\ \\ ...}\)
c - długość trzeciego boku. Z tw. cosinusów:
\(\displaystyle{ c^2=2^2+4^2-2 2 2 cos\frac{2\pi}{3} \\ ...}\)
R - promień okręgu opisanego na trójkącie. Z tw. sinusów:
\(\displaystyle{ \frac{c}{sin\frac{2\pi}{3}}=2R \\ \\ ...}\)