Trójkąt równoramienny.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
kuchcik08
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 1 lis 2008, o 11:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 24 razy

Trójkąt równoramienny.

Post autor: kuchcik08 »

W trójkącie równoramiennym ramię jest o 6cm krótsze od podstawy. Zapisz obwód tego trójkąta jako funkcję długosci jego podstawy i podaj dziedzinę oraz zbiór wartosci tej funkcji.


Proszę o pomoc
aga92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 324
Rejestracja: 28 mar 2008, o 09:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 121 razy

Trójkąt równoramienny.

Post autor: aga92 »

\(\displaystyle{ x}\) - długość podstawy, \(\displaystyle{ x>6}\)
\(\displaystyle{ x - 6}\) - długość ramienia

\(\displaystyle{ Ob = x + 2(x-6) = 3x - 12}\)

\(\displaystyle{ f(x) = 3x - 12}\), \(\displaystyle{ x>6}\)
zbiór wartości : \(\displaystyle{ (6, + )}\)
ODPOWIEDZ