Wykaż że jeśli jest spełniony warunek to trójkąt jest prost

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
prs613
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 22 wrz 2008, o 17:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z miasta
Podziękował: 147 razy

Wykaż że jeśli jest spełniony warunek to trójkąt jest prost

Post autor: prs613 »

Jak rozwiązać to zadanie?

Załóżmy, że \(\displaystyle{ \alpha , \beta , \gamma}\) są kątami wewnętrznymi trójkąta leżącymi odpowiednio naprzeciw boków o długościach a,b,c. Wykaż, że jeśli jest spełniony warunek \(\displaystyle{ ctg \frac{\gamma}{2}=\frac{a+b}{c}}\) to trójkąt ten jest prostokątny.
ODPOWIEDZ