Witam. Mam problem z zrobieniem pewnego zadania potrzebuję pomocy
Oto treść zadania :
Bok trójkąta równobocznego opisanego na okręgu jest równy A.
Oblicz : bok trójkąta wpisanego w okrąg i promień okręgu.
Jest rysunek trójkąta w okręgu i jeszcze ten okrąg opisany na trójkącie.
Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.
Norbert
taki byk w temacie...
scyth
[ Dodano: 13 Listopada 2008, 15:12 ]
Jednak proszę o pomoc
Bok trójkąta, Promień koła.
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Bok trójkąta, Promień koła.
A = a
h; \(\displaystyle{ h_1}\); b ; r - odpowiednio : wysokość większego; wysokość mniejszego; bok mniejszego; promień okręgu.
Zachodzi :
\(\displaystyle{ h=0,5a \sqrt 3}\)
\(\displaystyle{ r=\frac{1}{3}h}\)
\(\displaystyle{ \frac{2}{3}h_1=r}\)
\(\displaystyle{ h_1=0,5b\sqrt 3}\)
h; \(\displaystyle{ h_1}\); b ; r - odpowiednio : wysokość większego; wysokość mniejszego; bok mniejszego; promień okręgu.
Zachodzi :
\(\displaystyle{ h=0,5a \sqrt 3}\)
\(\displaystyle{ r=\frac{1}{3}h}\)
\(\displaystyle{ \frac{2}{3}h_1=r}\)
\(\displaystyle{ h_1=0,5b\sqrt 3}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 3 lis 2008, o 17:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 4 razy
Bok trójkąta, Promień koła.
Przepraszam Bardzo mógłbym prosić o więcej.. jestem kompletnie zielony w tym zadaniu. Proszę o pomoc.