Pole trapezu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Keran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 17 kwie 2008, o 21:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice

Pole trapezu

Post autor: Keran »

Takie zadanko nad którym się głowie, mam pare teori, ale w sumie nie wiem, który sposób będzie dobry, dlatego prosiłbym kogoś o co najmniej naprowadzenie mnie na dobry kierunek, ew. rozwiązanie zadania

"Oblicz pole trapezu równoramiennego, w którym dane są długości: krótszej podstawy 9cm, przekątnej 17cm i ramienia 10cm."
xanowron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1996
Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 247 razy

Pole trapezu

Post autor: xanowron »

Keran pisze:Takie zadanko nad którym się głowie, mam pare teori, ale w sumie nie wiem, który sposób będzie dobry, dlatego prosiłbym kogoś o co najmniej naprowadzenie mnie na dobry kierunek, ew. rozwiązanie zadania

"Oblicz pole trapezu równoramiennego, w którym dane są długości: krótszej podstawy 9cm, przekątnej 17cm i ramienia 10cm."


Z Pitagorasa mamy:

\(\displaystyle{ \begin{cases} x^{2}+h^{2}=100 \\ (9+x)^{2}+h^{2}=289 \end{cases}}\)

\(\displaystyle{ \begin{cases} x^{2}+h^{2}=100 \\ 81+18x+x^{2}+h^{2}=289 \end{cases}}\)

\(\displaystyle{ \begin{cases} x^{2}+h^{2}=100 \\ 18x+x^{2}+h^{2}=208 \end{cases}}\)

Odejmując stronami:

\(\displaystyle{ -18x=-108 x=6}\)
Po podstawieniu do któregoś z równań jest też \(\displaystyle{ h=8}\)

Mamy już więc obydwie podstawy i wysokość i nic tylko wstawić do wzoru
ODPOWIEDZ