pole trapezu, długości odcinków

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
okon1990
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 19 gru 2006, o 21:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Iłża

pole trapezu, długości odcinków

Post autor: okon1990 »

3 zadania mam do zrobienia i nie wiem jak proszę o pomoc:
zad 1
Środek okręgu wpisanego w trapez prostokątny znajduje się w odległości 4 oraz 8 od końców dłuższego ramienia trapezu. oblicz pole trapezu.
zad 2
W trójkącie ABC dane sa kat ACB=120 stopni |AC|=6 i |BC|=3. Dwusieczna kąta ACB przecina bok AB w punkcie D
a) oblicz długość odcinka |CD|
b) jaki jest związek miedzy długościami promieni: okręgu opisanego na trójkącie ADC i okręgu opisanego na trójkącie DBC? odpowiedz uzasadnij.

zad 3
W równoległoboku ABCD przekątna DB ma długość 7. Wiedząc ze obwód równoległoboku wynosi 26, kąt ABC=120 stopni. Oblicz długość boków równoległoboku.

Z góry dziękuję za pomoc

Chcesz pomocy? To pisz tak, żeby łatwo dało się czytać treść zadania!
Zapoznaj się z regulaminem.
Szemek
Ostatnio zmieniony 11 lis 2008, o 20:08 przez okon1990, łącznie zmieniany 1 raz.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

pole trapezu, długości odcinków

Post autor: piasek101 »

okon1990 pisze: zad 1
Środek okręgu wpisanego w trapez prostokątny znajduje się w odległości 4 oraz 8 od końców dłuższego ramienia trapezu. oblicz pole trapezu.
Wielokrotnie było na forum - możesz poszukać.

Idzie z tego, że trójkąt 4; 8; pochyłe ramię jest prostokątny (własności kątów trapezu i położenia środka okręgu wpisanego w trapez).
ODPOWIEDZ