Wyznacz wartość x, dla której w czworokat mozna wpisac okrag
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 29 wrz 2008, o 18:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: opole
Wyznacz wartość x, dla której w czworokat mozna wpisac okrag
Punkty A(0,3), B(0,0), C(-5,0), D(x,3), gdzie x jest ujemna liczba rzeczywistą, sa kolejnymi wierzchołkami czworokata ABCD. Wyznacz wartosć x, dla ktorej czworokat ABCD mozna wpisac okrag.
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
Wyznacz wartość x, dla której w czworokat mozna wpisac okrag
Oblicz ze wzoru długości wektorów AB,AD,BC,CD,
I aby można było wpisać okrąg to:
AB+CD=AD+BC
Oznaczenia wierzchołków w przeciwną stronę do wskazówek zegara
I aby można było wpisać okrąg to:
AB+CD=AD+BC
Oznaczenia wierzchołków w przeciwną stronę do wskazówek zegara
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 29 wrz 2008, o 18:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: opole
Wyznacz wartość x, dla której w czworokat mozna wpisac okrag
własnie tak zrobilem tylko niewiem czy wynik mi dobry wyszedł. Mozecie napisac jak wam wyszlo??
Wyznacz wartość x, dla której w czworokat mozna wpisac okrag
Wicio pisze:Oblicz ze wzoru długości wektorów AB,AD,BC,CD,
I aby można było wpisać okrąg to:
AB+CD=AD+BC
Oznaczenia wierzchołków w przeciwną stronę do wskazówek zegara
ziomek a tam chyba w tresci jest ze czwarokąt wpisać w okrąg a nie okrąg w czworokąt
dlatego ten wzór ma ssie chyba nijak.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Wyznacz wartość x, dla której w czworokat mozna wpisac okrag
Brak ,,w" załatwił sprawę.piotrek1968 pisze:... dla ktorej czworokat ABCD mozna wpisac okrag.