Wiem , jak liczyć odpowiednie odcinki gdy ich odległości od 0 takie same. Ale co zrobić w takich przypadkach :
1. Znajdź równanie elipsy której ogniskami są F1 i F2, długość osi głownej wynosi a gdy :
a.) F1=(1,0) F2(4,0) i a=5
b.) F1=(0,1) F2(1,1) i a=2
2. Elipsa o a1=2 i a2=-2 oraz o b1=3 i b2=-3 została przesunięta o wektor [1,2] Jakie teraz ma równanie ?
Jesli przesuwam o ten wektor , to odległości a1, a2 oraz b1 i b2 od zera się zmieniają. Co robić ?
Zadania związane z równaniem elipsy
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Zadania związane z równaniem elipsy
Może pomogą ci te strony:
... elipsa.htm
http://www.wsipnet.pl/oip/msl/cz2/u/wgks.html#elipsa
mam nadzieję, że poradzisz sobi już teraz
... elipsa.htm
http://www.wsipnet.pl/oip/msl/cz2/u/wgks.html#elipsa
mam nadzieję, że poradzisz sobi już teraz
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 10 kwie 2005, o 15:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Sącz
- Podziękował: 1 raz
Zadania związane z równaniem elipsy
A takie zadanie jak rozwiazać ? :
Tunel którego przekrój ma kształt połowy elipsy, ma szerokośc 34m i wysokość
8m. Pośrodku tunelu zbudowano jezdnię o szerokości 22m. Jaki jest maksymalny
prześwit tunelu na brzegach jezdni ?
Domyślam sie ze dlugosc osi wielkiej to 34, czyli nasze a = 17, b=8 , mamy policzyć
ogniska ? Wychodzi F1 (-15,0) i F2 (15,0) ale nie zgadza się to z odpowiedzią
w ksiązce która podaje wynik ~ 6,1 cm. Czy ten prześwit to odcinek ? jak go
policzyć ?
Tunel którego przekrój ma kształt połowy elipsy, ma szerokośc 34m i wysokość
8m. Pośrodku tunelu zbudowano jezdnię o szerokości 22m. Jaki jest maksymalny
prześwit tunelu na brzegach jezdni ?
Domyślam sie ze dlugosc osi wielkiej to 34, czyli nasze a = 17, b=8 , mamy policzyć
ogniska ? Wychodzi F1 (-15,0) i F2 (15,0) ale nie zgadza się to z odpowiedzią
w ksiązce która podaje wynik ~ 6,1 cm. Czy ten prześwit to odcinek ? jak go
policzyć ?
Zadania związane z równaniem elipsy
hej ma ktos rozwiazania zadania w temacie?
czy srodek to P(-5/2,)?
oś wielka a jest równa 13 , a os mala pierwiastek z 133?
czy srodek to P(-5/2,)?
oś wielka a jest równa 13 , a os mala pierwiastek z 133?