Mając daną mniejszą wysokosc równoległoboku oblicz drugą.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
glowawojtas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 16 kwie 2008, o 20:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 11 razy

Mając daną mniejszą wysokosc równoległoboku oblicz drugą.

Post autor: glowawojtas »

Witam.

Myślę nad pewnym zadaniem.
Boki równoległoboku mają 10cm i 12cm, a krótsza wysokość ma 6 cm. Oblicz drugą wysokość.
Narysowałem ten równoległobok, zaznaczyłem drugą wysokość ale nie umiem sobie dalej poradzić. Pomoże ktoś w rozwiązaniu ?

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

[ Dodano: 5 Listopada 2008, 19:07 ]
Ma ktoś pomysł ?
Rozdaję punkciki za pomoc.
Awatar użytkownika
anibod
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 188
Rejestracja: 12 wrz 2008, o 10:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sulejówek
Pomógł: 58 razy

Mając daną mniejszą wysokosc równoległoboku oblicz drugą.

Post autor: anibod »

\(\displaystyle{ a=10cm,b=12cm}\) \(\displaystyle{ h_b = 6cm}\) - wysokość (krótsza) opuszczona na bok b.
Szukasz \(\displaystyle{ h_a}\) wysokość opuszczona na bok a.
Skorzystaj ze wzoru na pole równoległoboku:
\(\displaystyle{ P=b h_b}\) - wyznaczasz pole
\(\displaystyle{ P=12cm 6cm = 72cm^2}\)
Z drugiej strony \(\displaystyle{ P=a h_a}\)
Więc \(\displaystyle{ 72cm^2= 10 cm h_a}\)
Stąd \(\displaystyle{ h_a=7,2cm}\)
glowawojtas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 16 kwie 2008, o 20:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 11 razy

Mając daną mniejszą wysokosc równoległoboku oblicz drugą.

Post autor: glowawojtas »

Dziękuje bardzo.
ODPOWIEDZ