obwod

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
koliber1000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 120
Rejestracja: 27 mar 2008, o 21:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 59 razy

obwod

Post autor: koliber1000 »

W trojkacie ABC poprowadzono prosta rownolegla do boku AB, ktora przeciela boki AC i BC odpowiednio w punktach D, E. Oblicz obwod trojkata BEC jesli wiadomo ze lABl= 12, lACl= 6, lBCl=10, a pole trojkata DEC jest rowne \(\displaystyle{ 2 \sqrt{14}}\)
ODPOWIEDZ