Oto treść zadania
"W prostokącie ABCD długości boków są równe: \(\displaystyle{ |AB|=4 \sqrt{3},|BC|=4.}\)
Oblicz iloczyn skalarny wektorów \(\displaystyle{ \vec{AC} \circ \vec{BD}.}\)"
Jakoś wychodzi mi inny wynik niż w odpowiedziach a nie wiem co robię źle. Proszę o podanie mi prawidłowego wyniku i sposobu obliczenia.
Iloczyn skalarny
-
- Użytkownik
- Posty: 23493
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3263 razy
Iloczyn skalarny
Z Pitagorasa \(\displaystyle{ |AC|=|BD|=8}\)
Z funkcji trygonometrycznych - kąt między wektorami to \(\displaystyle{ 120^0}\)
Dalej z def. iloczynu.
Z funkcji trygonometrycznych - kąt między wektorami to \(\displaystyle{ 120^0}\)
Dalej z def. iloczynu.
-
- Użytkownik
- Posty: 189
- Rejestracja: 26 wrz 2007, o 21:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koluszki
- Podziękował: 8 razy
Iloczyn skalarny
No tak i Mi wynik wychodzi -32 a w odpowiedziach jest -16 w takim razie coś jest nie tak. Który wynik jest poprawny??