Potrzebuje szybkiej pomocy !! ;(:(:
Zadanie ;(
Oblicz przyprostokątną trójkąta wpisanego w okrąg o promieniu 'r'
Kto mi pomorze proszę
Nie stosuj słów typu "Pomocy", "Pilne" w temacie!
RyHoO16
Oblicz długość przyprostokątnej trójkąta
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Oblicz długość przyprostokątnej trójkąta
Średnica okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym to długość przeciwprostokątnej, czyli 2r.
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 3 lis 2008, o 17:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 4 razy
Oblicz długość przyprostokątnej trójkąta
TAk tu mi chodzi o wyprowadzenie z zadania jaka jest dlugość Przyprostokątnej np. zakładając ze przyprostokątne sa tej samej długości (a) a przeciw prostokątna to (b) < 2r> to wiem
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Oblicz długość przyprostokątnej trójkąta
Z twierdzenia Pitagorasa otrzymujesz
\(\displaystyle{ a^{2}+a^{2}=b^{2}}\)
\(\displaystyle{ 2a^{2}=(2r)^{2}}\)
\(\displaystyle{ 2a^{2}=4r^{2}}\)
\(\displaystyle{ a^{2}=2r^{2}}\)
\(\displaystyle{ a=r\sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ a^{2}+a^{2}=b^{2}}\)
\(\displaystyle{ 2a^{2}=(2r)^{2}}\)
\(\displaystyle{ 2a^{2}=4r^{2}}\)
\(\displaystyle{ a^{2}=2r^{2}}\)
\(\displaystyle{ a=r\sqrt{2}}\)