Witam
Proszę o pomoc w rozwiązaniu takiego zadanka:
liczba przekątnych n-kąta wypukłego wyraża się wzorem \(\displaystyle{ \frac{n(n-3)}{2}}\). Jaki wielokąt wypukły ma dwa razy więcej przekątnych niż boków?
Jak to rozwiązać???
wielokąt wypukły i liczba przekątnych
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
wielokąt wypukły i liczba przekątnych
n- l. kątów
\(\displaystyle{ \frac{n(n-3)}{2}-\ liczba\ przekatnych}\)
\(\displaystyle{ n(n-3)=n\ n-3=1\ \ n=4}\)
Jest to czworokąt wypukły.
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ \frac{n(n-3)}{2}-\ liczba\ przekatnych}\)
\(\displaystyle{ n(n-3)=n\ n-3=1\ \ n=4}\)
Jest to czworokąt wypukły.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 31 paź 2005, o 17:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poland
- Podziękował: 8 razy
wielokąt wypukły i liczba przekątnych
Dzięki. Hm... Proste...
Tylko czy nie powinno być: \(\displaystyle{ \frac{n(n-3)}{2}=2n}\)?
Tylko czy nie powinno być: \(\displaystyle{ \frac{n(n-3)}{2}=2n}\)?
Ostatnio zmieniony 2 lis 2008, o 19:57 przez Sandra, łącznie zmieniany 2 razy.
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
wielokąt wypukły i liczba przekątnych
\(\displaystyle{ \frac{n(n-3)}{2}=2n}\)
\(\displaystyle{ n(n-3)=4n}\)
\(\displaystyle{ n^{2}-3n=4n}\)
\(\displaystyle{ n^{2}-7n=0}\)
\(\displaystyle{ n(n-7)=0}\)
\(\displaystyle{ n=7}\)
\(\displaystyle{ n(n-3)=4n}\)
\(\displaystyle{ n^{2}-3n=4n}\)
\(\displaystyle{ n^{2}-7n=0}\)
\(\displaystyle{ n(n-7)=0}\)
\(\displaystyle{ n=7}\)