kwadrat zwiekszamy pole o ile zwiekszy sie jego bok

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
wirus1910
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 393
Rejestracja: 13 wrz 2008, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 167 razy

kwadrat zwiekszamy pole o ile zwiekszy sie jego bok

Post autor: wirus1910 »

Zwiekszajac bok kwadratu zwiekszamy jego pole o 10,25%.O ile procent zwiekszylismy bok kwadratu ?
Awatar użytkownika
Comma
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 647
Rejestracja: 22 lis 2004, o 19:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: B-j
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 77 razy

kwadrat zwiekszamy pole o ile zwiekszy sie jego bok

Post autor: Comma »

x-bok x^2-pole

\(\displaystyle{ (x+y)^2 = 1,1025x^2\\
x+y=\sqrt{(1,1025)}*x\\ y=0,05x}\)
wirus1910
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 393
Rejestracja: 13 wrz 2008, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 167 razy

kwadrat zwiekszamy pole o ile zwiekszy sie jego bok

Post autor: wirus1910 »

a skad ten y?
G0ryl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 1 lis 2008, o 20:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Potulice
Pomógł: 1 raz

kwadrat zwiekszamy pole o ile zwiekszy sie jego bok

Post autor: G0ryl »

y jest liczbą o jaką zwiększyliśmy bok.

jeżeli

\(\displaystyle{ y = 0,05x}\)

to:

\(\displaystyle{ \frac{0,05x}{x} 100 = 5 }\)
ODPOWIEDZ