pole prostokąta maturalne
-
- Użytkownik
- Posty: 82
- Rejestracja: 13 wrz 2007, o 19:35
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Szprotawa
- Podziękował: 31 razy
pole prostokąta maturalne
Wykaż, że pole prostokąta, którego przekątna tworzy z bokiem tego prostokąta kąt o mierze 30stopni, jest równe polu trójkąta równobocznego zbudowanego na przekątnej tego prostokąta.
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
pole prostokąta maturalne
Załóżmy, że przekątna jest równa \(\displaystyle{ a}\), zatem boki tego prostokata to \(\displaystyle{ cos30^0 a sin30^0 a}\). Więc pole:
\(\displaystyle{ P=cos30^0\cdot sin30^0 a^2=\frac{a^2\sqrt{3}}{4}}\)
I widzimy już, że jest ono równe polu trójkąta o boku a \(\displaystyle{ P_{\Delta}=\frac{a^2\sqrt{3}}{4}=P}\), co mieliśmy wykazać.
\(\displaystyle{ P=cos30^0\cdot sin30^0 a^2=\frac{a^2\sqrt{3}}{4}}\)
I widzimy już, że jest ono równe polu trójkąta o boku a \(\displaystyle{ P_{\Delta}=\frac{a^2\sqrt{3}}{4}=P}\), co mieliśmy wykazać.
- Elvis
- Użytkownik
- Posty: 765
- Rejestracja: 17 paź 2004, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 89 razy
pole prostokąta maturalne
Można też zauważyć, że jeśli prostokąt przetniemy wzdłuż przekątnej i odpowiednio poprzesuwamy kawałki, otrzymamy trójkąt równoboczny.