pole równoległoboku (dane przekątne i kąty)
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
pole równoległoboku (dane przekątne i kąty)
Oblicz pole rownolegloboku o przekatnych 8 i 9 jezeli wiadomo, ze jeden bok tworzy z przekatnymi katy 50stopni oraz 70stopni.
-
- Użytkownik
- Posty: 813
- Rejestracja: 6 cze 2007, o 12:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
- Pomógł: 206 razy
pole równoległoboku (dane przekątne i kąty)
\(\displaystyle{ ABCD}\) - nasz równoległobok
\(\displaystyle{ O}\) - punkt przecięcia przekątnych
\(\displaystyle{ AO=OC=4,5}\)
\(\displaystyle{ OB=OD=4}\)
\(\displaystyle{ \sphericalangle OBC=70, OCB=50}\)
\(\displaystyle{ \sphericalangle AOB=120}\)
\(\displaystyle{ P= 2\cdot \frac{1}{2}\cdot 4,5\cdot 4\cdot sin120+2\cdot \frac{1}{2}\cdot 4,5\cdot 4\cdot sin60}\) i tyle
\(\displaystyle{ O}\) - punkt przecięcia przekątnych
\(\displaystyle{ AO=OC=4,5}\)
\(\displaystyle{ OB=OD=4}\)
\(\displaystyle{ \sphericalangle OBC=70, OCB=50}\)
\(\displaystyle{ \sphericalangle AOB=120}\)
\(\displaystyle{ P= 2\cdot \frac{1}{2}\cdot 4,5\cdot 4\cdot sin120+2\cdot \frac{1}{2}\cdot 4,5\cdot 4\cdot sin60}\) i tyle
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
pole równoległoboku (dane przekątne i kąty)
Albo bezpośrednio z zależności :
\(\displaystyle{ P=0,5d_1 d_2 sin\alpha}\) (poszukaj czego dotyczą użyte w niej oznaczenia).
\(\displaystyle{ P=0,5d_1 d_2 sin\alpha}\) (poszukaj czego dotyczą użyte w niej oznaczenia).