Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
-
aloha87
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 16 lis 2005, o 18:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
Post
autor: aloha87 »
Ustal parametr m, aby okręgi o (A, r1) (B, r2) były stycznie zewnętrznie, wiedząc że
r1= lm-3l r2=2m-1 lABl=3m . Prosze o pomoc .
-
Comma
- Użytkownik
- Posty: 647
- Rejestracja: 22 lis 2004, o 19:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: B-j
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 77 razy
Post
autor: Comma »
\(\displaystyle{ 2m-1\geq0\\m\geq\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ |m-3|+(2m-1)=3m\\|m-3|=m+1\\3-m=m+1\\2=2m\\m=1}\)