Witam.
W trapezie prostokatnym w który mozna wpisac okrag, jedna z podstaw ma długość a, druga zas jest 3 razy dłuzsza . Obliczyc pole trapezu.
Bede wdzieczny
trapez prostokątny
-
- Użytkownik
- Posty: 269
- Rejestracja: 22 lut 2008, o 17:02
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z Oz
- Pomógł: 51 razy
trapez prostokątny
b to ramię przy kącie prostym
c to drugie ramię
\(\displaystyle{ 4a^{2}+b^{2}=c^{2}}\)
\(\displaystyle{ 4a=b+c}\)
traktujesz "a" jako wiadomą.
pole trapezu to
\(\displaystyle{ P=2a{\cdot}b}\)
c to drugie ramię
\(\displaystyle{ 4a^{2}+b^{2}=c^{2}}\)
\(\displaystyle{ 4a=b+c}\)
traktujesz "a" jako wiadomą.
pole trapezu to
\(\displaystyle{ P=2a{\cdot}b}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 3 cze 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 5 razy
trapez prostokątny
Nie wiem dlaczego ale w odpowiedzi mam :\(\displaystyle{ 3a ^{2}}\)
Ktoś moze wie dlaczego ?
[ Dodano: 27 Października 2008, 16:52 ]
ok udało mi się dziekuje.
Ktoś moze wie dlaczego ?
[ Dodano: 27 Października 2008, 16:52 ]
ok udało mi się dziekuje.