trapez ramiona

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
Markius94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 74
Rejestracja: 24 paź 2007, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 1 raz

trapez ramiona

Post autor: Markius94 »

Suma długości podstaw trapezu równoramiennego wynosi 15 cm, a różnica kwadratów ich długości jest
równa 45 cm. Wysokość trapezu jest równa połowie długości krótszej podstawy. Oblicz pole i obwód
trapezu.

Taka była treść zadania wyliczyłem już sam że a=6 b=9. Teraz musze obliczyć długość ramienia. wiem że muszę użyć do tego twierdzenia pitagorasa przekształconego zeby wyliczyć r czyli ramie. Proszę was o podanie mi tego przekstałconego twierdzenia i wyliczeniu odrazu r krok po kroku z góry dzięki.
maise
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1327
Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:36
Płeć: Kobieta
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 335 razy

trapez ramiona

Post autor: maise »

\(\displaystyle{ a=6\\
b=9\\
h= \frac{1}{2} a=\frac{1}{2} 6=3\\
c^2=h^2+ (\frac{b-a}{2}) ^2=3^2+ (\frac{9-6}{2} )^2=9+ (1,5)^2=11,25\\
c 3,35\\}\)
ODPOWIEDZ