O tóż mam takie zadanie i za bardzo nie wiem jak sie za nie wziąść ;P
Zad.
Wysokość równoległoboku spuszczona z wierzchołka kata rozwartego tworzy z jego ramieniem kat o mierze 72 stopnie. Oblicz miary tych kątów.
Zad.
Oblicz miary katow rownolegloboku w ktorym miara jednego z dwoch kolejnych katow jest o 38 stopni wieksza od miary drugiego kata.
Równoległoboki (miara kątów)
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
Równoległoboki (miara kątów)
1.
Kąt rozwarty: \(\displaystyle{ \alpha=90^0+72^0=162^0}\)
Kąt ostry: \(\displaystyle{ \beta=180^0-\alpha=18^0}\)
2.
\(\displaystyle{ \alpha+(\alpha+38^0)=180^0 \iff =71^0}\)
Więc jest to równoległobok o katach \(\displaystyle{ 71^0, \ 109^0, \ 71^0, \ 109^0}\)
Kąt rozwarty: \(\displaystyle{ \alpha=90^0+72^0=162^0}\)
Kąt ostry: \(\displaystyle{ \beta=180^0-\alpha=18^0}\)
2.
\(\displaystyle{ \alpha+(\alpha+38^0)=180^0 \iff =71^0}\)
Więc jest to równoległobok o katach \(\displaystyle{ 71^0, \ 109^0, \ 71^0, \ 109^0}\)
Równoległoboki (miara kątów)
wyniki są dobrekapusia pisze:przecież to jest źle rozwiązane... o.O
złe wyniki.