Zadanie są dość proste ale nie potrafię sobie z nimi poradzić bo opuściłem pare lekcji :/
1.środki 3 okręgów parami stycznie zewnętrznie sa wierzchołkami trójkąta o bokach a,b,c. znajdz promienie tych okregow gdy:
a-5, b-6, c-7
2.na okręgu o promieniu 4 cm opisano trójkąt prostokątny o jednej z przyprostokątnych 10 cm. Oblicz długosc pozostałych boków.
3. na okregu o promieniu 2 cm opisano trojkat prostokątny równoramienny. oblicz obwód trojkata
4.na okregu o promieniu r=3 opisano trojkat równoramienny o kącie przy wierzchołku równym 120 stopni. Oblicz dlugosc bokow trojkata
5.Znajdz srodek oraz promien okregu opisanego na trojkacie ABC jesli
A(-2,2) B(-2,-2) C(6,-2)
Okręgi opisane/wpisane
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
Okręgi opisane/wpisane
... tuuog8.jpg
1)Ja oznaczyłem ,że a,b,c to promienie okręgów poszczególnych , a nie boki , zamiast a,b,c w moim rozwiązaniu możesz napisac r1,r2,r3
\(\displaystyle{ a+b=5}\)
\(\displaystyle{ a+c=7}\)
\(\displaystyle{ b+c=6}\)
\(\displaystyle{ c=6-b}\)
\(\displaystyle{ a=5-b}\)
\(\displaystyle{ 5-b+6-b=7}\)
\(\displaystyle{ 2b=4}\)
\(\displaystyle{ b=2}\)
\(\displaystyle{ a=5-2=3}\)
\(\displaystyle{ c=6-2=4}\)
1)Ja oznaczyłem ,że a,b,c to promienie okręgów poszczególnych , a nie boki , zamiast a,b,c w moim rozwiązaniu możesz napisac r1,r2,r3
\(\displaystyle{ a+b=5}\)
\(\displaystyle{ a+c=7}\)
\(\displaystyle{ b+c=6}\)
\(\displaystyle{ c=6-b}\)
\(\displaystyle{ a=5-b}\)
\(\displaystyle{ 5-b+6-b=7}\)
\(\displaystyle{ 2b=4}\)
\(\displaystyle{ b=2}\)
\(\displaystyle{ a=5-2=3}\)
\(\displaystyle{ c=6-2=4}\)