chciałem prosic o pomoc przy kilku zadaniach które na jutro musze koniecznie zrobic. troche zadan zrobiłem, ale kilku nie umiem, oto one:
1. przekątne rąbu mają dł. 8 i 12cm. jakiej długosci jest wys. tego rąbu.
2. Dane są punkty A(1,2) B(7,2) C(6,4) D(-1,-2) E(-6,-2) F(-4,-5)
a) sprawdz czy trojkat ABC jest rownoramienny
b) oblicz obwód trojkata DEF
c) czy trojkaty ABC i DEF sa przystajace
3.W trojkasie ABC kat B jest 2x wiekszy od kata C, kat A ma 30stopni. Znajdz miare kata C i B.
4. Trojkaty o bokach długosci 6,x,24 i 2,7,y sa podobne, Wyznacz x i y.
5.Paweł postanowił oszacowac wysokosc masztu telewizyjnego. W tym celu ustawił pionowo palik dł.2m w taki sposob ze koniec cienia palika pokrył sie z koncem cienia masztu i dokonał potrzebnych pomiarów które zaznaczył na rysunku. Jaka była wysokosc masztu wg. obliczec Pawła.
6. Ile metrów bierzących siatki potrzeba na ogrodzenie prostokatnej działki której przekatna ma długosc 100m a długosci boków sa w stosunku 3do4.
prosze o szybka pomoc. z góry dzieki. Moze i te zadania sa łatwe ale niewiem jak sie do nich zabrac. niektore z tych zrobiłem ale chyba zle...
Kilka zadan
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 5 paź 2008, o 16:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Uc
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11406
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Kilka zadan
skala \(\displaystyle{ k= \frac{6}{2}=3}\) tj x=21 , y= 84. Trojkaty o bokach długosci 6,x,24 i 2,7,y sa podobne, Wyznacz x i y.
Trójkaty o baokach 6, 21, 24 i
2, 7, , 8 sa podobne
[ Dodano: 25 Października 2008, 19:19 ]
B=2C.W trojkasie ABC kat B jest 2x wiekszy od kata C, kat A ma 30stopni. Znajdz miare kata C i B.
A= 30 stopni
A+B+C= 180 stopni
3C=150 stopni
C= 50 stopni
B= 100 stopni
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 5 paź 2008, o 16:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Uc
Kilka zadan
pomoze ktos dalej?
[ Dodano: 26 Października 2008, 11:23 ]
i jeszcze dwa zadania
1. Gąsiennica pełznac po pochylni która wznosi sie pod katem alfa=30stopni pokonała trase o długosci 8cm. na jaka wys. wpełzła gasiennica?
2. Obwód trapezu rownoramiennego wynosi 28cm a jego podstawy maja odpowiedno 12 i 6 cm. oblicz pole tego trapezu.
rysunek do zadania 5 z pierwzego postu:
htt p://i3 8.tinypic. com/2h4 gayr.jpg
[ Dodano: 26 Października 2008, 11:23 ]
i jeszcze dwa zadania
1. Gąsiennica pełznac po pochylni która wznosi sie pod katem alfa=30stopni pokonała trase o długosci 8cm. na jaka wys. wpełzła gasiennica?
2. Obwód trapezu rownoramiennego wynosi 28cm a jego podstawy maja odpowiedno 12 i 6 cm. oblicz pole tego trapezu.
rysunek do zadania 5 z pierwzego postu:
htt p://i3 8.tinypic. com/2h4 gayr.jpg
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11406
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Kilka zadan
Dzialka ma boki dlugosci a i b (w km)6. Ile metrów bierzących siatki potrzeba na ogrodzenie prostokatnej działki której przekatna ma długosc 100m a długosci boków sa w stosunku 3do4.
\(\displaystyle{ \sqrt{a^2+b^2}=0,1}\)
\(\displaystyle{ \frac{a}{b}=\frac{3}{4}}\)
tj
\(\displaystyle{ a^2+b^2=0,01}\)
\(\displaystyle{ a=\frac{3}{4}b}\)
\(\displaystyle{ (\frac{3}{4}b)^2 +b^2 =0,01}\)
\(\displaystyle{ b=0,08}\) km = 80 m
\(\displaystyle{ a=0,06}\) km = 60 m