Witam. Jestem tu nowy i mam na poczatek chyba żałosne zadanko jak dla Was ale chodze do gimnazjum a wiec:
Pole dwunastokąta foremnego wpisanego w okrąg o promieniu r=10 cm wynosi ... ?
Kto mi pomoze? (i oczywiscie potrzebne sa obliczenia )
[ Dodano: Wto Lis 15, 2005 4:22 pm ]
I jeszcze jedno :
Podstawą graniastosłupa jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości 6 cm i 8 cm, a wysokosc graniastosłupa jest równa 10 cm. Pole powierzchni całkowitej tego graniastosłupa wynosi... ?
Prosze pomóżcie
Oblicz pole dwunastokąta
-
- Użytkownik
- Posty: 195
- Rejestracja: 13 paź 2005, o 17:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jelenia Góra
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 28 razy
Oblicz pole dwunastokąta
1. Na Twoim miejscu znalazłbym w tabliach odpowiedni wzór.
Jeśli musisz sam ów wzór wyprowadzić, towpisz jeszcze w okrąg opisany na dwunastokącie sześciokąt foremny (tak by pokrywały się wierzchołki obu figur). Z tego, co pamiętam, łatwo to wyliczyć z Pitagorasa, zresztą są tam gdzieś "ładne" równoramienne trójkąty prostokątne, więc myślę, że dasz radę.
Jeśli musisz sam ów wzór wyprowadzić, towpisz jeszcze w okrąg opisany na dwunastokącie sześciokąt foremny (tak by pokrywały się wierzchołki obu figur). Z tego, co pamiętam, łatwo to wyliczyć z Pitagorasa, zresztą są tam gdzieś "ładne" równoramienne trójkąty prostokątne, więc myślę, że dasz radę.
-
- Użytkownik
- Posty: 735
- Rejestracja: 7 lis 2005, o 23:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 133 razy
Oblicz pole dwunastokąta
dam Ci 2 wzorki.
1) wzór na promień okręgu opisanego na 12-kącie foremnym :
\(\displaystyle{ R=\frac{a\sqrt{2}(\sqrt{3}+1)}{2} a=\frac{2R}{\sqrt{2}(\sqrt{3}+1)}}\)
2) wzór na pole 12-kąta foremnego, mając dany jego bok :
\(\displaystyle{ P=3a^2(2+\sqrt{3})}\)
podstaw tamten wzór, skróć, co się da i zrobione...
1) wzór na promień okręgu opisanego na 12-kącie foremnym :
\(\displaystyle{ R=\frac{a\sqrt{2}(\sqrt{3}+1)}{2} a=\frac{2R}{\sqrt{2}(\sqrt{3}+1)}}\)
2) wzór na pole 12-kąta foremnego, mając dany jego bok :
\(\displaystyle{ P=3a^2(2+\sqrt{3})}\)
podstaw tamten wzór, skróć, co się da i zrobione...
- johny_f
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 19 kwie 2005, o 18:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 5 razy
Oblicz pole dwunastokąta
zamiast podstawiać do gotowych wzorów możesz wyliczyć to pole ładnie z trygonometrii, korzystjąc jedynie z równości:
* sinαcosα = �sin2α
dwunastokąt wpisany w okrąg to 12 trójkątów równoramiennych o kącie między ramionami równym 360/12=30 stopni
Pole takiego trójkata= �ah = xh (x- połowa podstawy)
kąt między h i r = � * 30° = 15°
sin 15° =x/r
x=rsin15
cos 15° =h/r
h=rcos15
P dwunastokąta= 12xh=12*r*sin15*r*cos15=12*r^2*(sin15*cos15)=(korzystając z *)12*r^2*�*sin30 =3r^2= 300
* sinαcosα = �sin2α
dwunastokąt wpisany w okrąg to 12 trójkątów równoramiennych o kącie między ramionami równym 360/12=30 stopni
Pole takiego trójkata= �ah = xh (x- połowa podstawy)
kąt między h i r = � * 30° = 15°
sin 15° =x/r
x=rsin15
cos 15° =h/r
h=rcos15
P dwunastokąta= 12xh=12*r*sin15*r*cos15=12*r^2*(sin15*cos15)=(korzystając z *)12*r^2*�*sin30 =3r^2= 300
- Comma
- Użytkownik
- Posty: 647
- Rejestracja: 22 lis 2004, o 19:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: B-j
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 77 razy
Oblicz pole dwunastokąta
Pc=2*Pp+Pb
Pc-pole powierzchni całkowitej
Pp-pole podstawy
Pb-pole powierzchni bocznej
Pole podstawy obliczysz łatwo, a pole powierzchni bocznej, to przecież nic innego jak suma powierzchni ścian.
Pc-pole powierzchni całkowitej
Pp-pole podstawy
Pb-pole powierzchni bocznej
Pole podstawy obliczysz łatwo, a pole powierzchni bocznej, to przecież nic innego jak suma powierzchni ścian.