Z góry dzięki za odpowiedzRóżnica między długością przekątnej i dlugością boku kwadratu wynosi 2cm. Oblicz pole i obwód tego kwadratu.
Różnica między długością przekątnej a długością w kwadracie
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 18 mar 2007, o 13:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: W-wa
- Podziękował: 8 razy
Różnica między długością przekątnej a długością w kwadracie
Witam, mam problem z zadaniem:
- Elvis
- Użytkownik
- Posty: 765
- Rejestracja: 17 paź 2004, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 89 razy
Różnica między długością przekątnej a długością w kwadracie
\(\displaystyle{ a}\) - bok kwadratu
\(\displaystyle{ a \sqrt{2}}\) - przekątna kwadratu
\(\displaystyle{ a + 2 = a \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ a \sqrt{2}}\) - przekątna kwadratu
\(\displaystyle{ a + 2 = a \sqrt{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 9 wrz 2008, o 19:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 2 razy
Różnica między długością przekątnej a długością w kwadracie
Tyle to chyba każdy umie policzyć z przekątnej,no ale dalej nie wiem jak to rozwiązać :/Elvis pisze:\(\displaystyle{ a}\) - bok kwadratu
\(\displaystyle{ a \sqrt{2}}\) - przekątna kwadratu
\(\displaystyle{ a + 2 = a \sqrt{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 25 wrz 2008, o 17:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 9 razy
Różnica między długością przekątnej a długością w kwadracie
trzeba podnieść to 2 potęgi całe równanie, a później podzielić przez 2 i wyjdzie a
- Elvis
- Użytkownik
- Posty: 765
- Rejestracja: 17 paź 2004, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 89 razy
Różnica między długością przekątnej a długością w kwadracie
Myślałem, że rozwiązanie równania nie jest problemem.Kons pisze:Tyle to chyba każdy umie policzyć z przekątnej,no ale dalej nie wiem jak to rozwiązać :/Elvis pisze:\(\displaystyle{ a}\) - bok kwadratu
\(\displaystyle{ a \sqrt{2}}\) - przekątna kwadratu
\(\displaystyle{ a + 2 = a \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ a(\sqrt{2} - 1) = 2 \\
a = \frac{2}{\sqrt{2}-1} = 2(\sqrt{2}+1)}\)
Wystarczy podstawić do wzoru na pole i obwód.
Różnica między długością przekątnej a długością w kwadracie
moze mi ktos wyjasnic z kad sie wzielo (a sqrt{2} - 1) = 2 ? allbo rozpisac?