trapez równoramienny

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
brida
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 2 paź 2008, o 19:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: dziki zachód
Podziękował: 6 razy

trapez równoramienny

Post autor: brida »

Przekątna trapezu równoramiennego o długości 15cm tworzy z jednym ramieniem kąt prosty, a z drugim kąt o mierze 30 stopni. Oblicz obwód i pole tego trapezu.

Z sin i cos obliczyłam długość krótszej podstawy (\(\displaystyle{ 10\sqrt{3}}\) ) i ramion(7,5 cm).
Jak mam dalej liczyć?
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

trapez równoramienny

Post autor: florek177 »

Kąt między ramieniem a dolną podstawą - \(\displaystyle{ \alpha \,\}\) ; drugi kąt trójkąta - \(\displaystyle{ ( 90 - \alpha ) \,\}\) więc \(\displaystyle{ 90 - \alpha + 30 = \alpha \,\}\) ; --> \(\displaystyle{ \alpha = 60 \,\}\)

Ramię liczysz z tangensa, wysokość z sinusa, Odcinek - x , od spodka wysokości do dolnego wierzchołka ( krótszy ) - z sinusa, dłuższy - zawierający w sobie górną podstawę i x - z cosinusa i masz wszystko
jakubek08
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 18:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lubawa
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 6 razy

trapez równoramienny

Post autor: jakubek08 »

z uwagi na to ze birda byla dostepna na gg wytlumaczylem wszystko na gg, bo latwiej zrozumiec za bierzaco
pozdrawiam
ODPOWIEDZ