1. Pole wycinka koła wyznaczonego przez kąt 140stopni jest równi 7(Pi). Oblicz promień tego koła.
2. Pole wycinka koła o promieniu r wyznaczonego przez kąt alfa < 180stopni jest rowne P. Ile jest równe pole wycinka koła o promieniu 2r wyznaczonego przez kąt 2alfa?
pojęcia nie mam jak to zrobić, prosze o pomoc.
Pole wycinka koła itd...
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 5 paź 2008, o 16:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Uc
- addmir
- Użytkownik
- Posty: 210
- Rejestracja: 10 paź 2007, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sprzed monitora
- Podziękował: 53 razy
- Pomógł: 23 razy
Pole wycinka koła itd...
1) kąt wycinka = 140
kąt całego koła = 360
jaki stosunek? \(\displaystyle{ \frac{140}{360} =\frac{7}{18}}\)
wzór na pole koła: \(\displaystyle{ P=\pi r^{2}}\)
\(\displaystyle{ P_{w} = \frac{7}{18} \pi r^{2}}\)
\(\displaystyle{ 7\pi=\frac{7}{18} \pi r^{2}}\)
\(\displaystyle{ 7=\frac{7}{18} r^{2}}\)
\(\displaystyle{ 18=r^{2}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{18} =r}\)
kąt całego koła = 360
jaki stosunek? \(\displaystyle{ \frac{140}{360} =\frac{7}{18}}\)
wzór na pole koła: \(\displaystyle{ P=\pi r^{2}}\)
\(\displaystyle{ P_{w} = \frac{7}{18} \pi r^{2}}\)
\(\displaystyle{ 7\pi=\frac{7}{18} \pi r^{2}}\)
\(\displaystyle{ 7=\frac{7}{18} r^{2}}\)
\(\displaystyle{ 18=r^{2}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{18} =r}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 5 paź 2008, o 16:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Uc
Pole wycinka koła itd...
dzieki, a ktoś drugie umie zrobić?
[ Dodano: 19 Października 2008, 11:08 ]
skąd sie wzieło 7pi po lewej?
pozniej rozumiem było dzielone przez PI?
skad sie wzieło 18=kwadrat
[ Dodano: 19 Października 2008, 11:08 ]
skąd sie wzieło 7pi po lewej?
pozniej rozumiem było dzielone przez PI?
skad sie wzieło 18=kwadrat
[ Dodano: 19 Października 2008, 11:08 ]
skąd sie wzieło 7pi po lewej?
pozniej rozumiem było dzielone przez PI?
skad sie wzieło 18=kwadrat
[ Dodano: 19 Października 2008, 11:08 ]
skąd sie wzieło 7pi po lewej?
pozniej rozumiem było dzielone przez PI?
skad sie wzieło 18=kwadrat
- addmir
- Użytkownik
- Posty: 210
- Rejestracja: 10 paź 2007, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sprzed monitora
- Podziękował: 53 razy
- Pomógł: 23 razy
Pole wycinka koła itd...
W zadaniu jest napisane, że pole wycinka koła równa się \(\displaystyle{ 7 \pi}\)skąd sie wzieło 7pi po lewej?
takpozniej rozumiem było dzielone przez PI?
\(\displaystyle{ 7=\frac{7}{18} r^{2}}\) \frac{18}{7} =r^{2}[/latex]skad sie wzieło 18=kwadrat
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 5 paź 2008, o 16:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Uc
- addmir
- Użytkownik
- Posty: 210
- Rejestracja: 10 paź 2007, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sprzed monitora
- Podziękował: 53 razy
- Pomógł: 23 razy
Pole wycinka koła itd...
hmmm
2)
Pierwszy wycinek
promień = r
kąt \(\displaystyle{ \alpha < 180}\)
pole = \(\displaystyle{ P_{1}}\)
\(\displaystyle{ P_{1}=\pi r^{2} \frac{ }{360}}\)
\(\displaystyle{ \alpha }\)
Drugi wycinek
promień = 2r
kąt \(\displaystyle{ = 2 }\)
pole = P_{2}
\(\displaystyle{ P_{2}=\pi (2r)^{2} \frac{2 }{360}}\)
\(\displaystyle{ \alpha }\)
\(\displaystyle{ \frac{P_{2} 180}{4r^{2} \pi } = \frac{P_{1} 360}{\pi r ^{2}}}\)
\(\displaystyle{ P_{2} 45 = P_{1} 360}\)
\(\displaystyle{ P_{2}=P_{1} 8}\)
Ale nie jestem tego pewny w 100%. Jakby było źle, to proszę mnie poprawić
2)
Pierwszy wycinek
promień = r
kąt \(\displaystyle{ \alpha < 180}\)
pole = \(\displaystyle{ P_{1}}\)
\(\displaystyle{ P_{1}=\pi r^{2} \frac{ }{360}}\)
\(\displaystyle{ \alpha }\)
Drugi wycinek
promień = 2r
kąt \(\displaystyle{ = 2 }\)
pole = P_{2}
\(\displaystyle{ P_{2}=\pi (2r)^{2} \frac{2 }{360}}\)
\(\displaystyle{ \alpha }\)
\(\displaystyle{ \frac{P_{2} 180}{4r^{2} \pi } = \frac{P_{1} 360}{\pi r ^{2}}}\)
\(\displaystyle{ P_{2} 45 = P_{1} 360}\)
\(\displaystyle{ P_{2}=P_{1} 8}\)
Ale nie jestem tego pewny w 100%. Jakby było źle, to proszę mnie poprawić
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 5 paź 2008, o 16:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Uc