1.W trójkącie równoramiennym dany jest obwód \(\displaystyle{ 2p}\) oraz miara kąta przy podstawie \(\displaystyle{ \alpha}\)
Oblicz pole powierzchni tego trójkąta
2.Na okręgu o promieniu \(\displaystyle{ r}\) opisano trape równoramienny, którego dlugość jednej z podstaw wynosi \(\displaystyle{ 4r}\).
Oblicz odległość środka okręgu od wierzchołków trapezu
3.Dany jest trapez prostokątny ABCD, gdzie \(\displaystyle{ |\angle DAB|=90^\circ}\), \(\displaystyle{ |\angle ABD|=30^\circ}\), \(\displaystyle{ AB||DC}\) ,\(\displaystyle{ |DB|=2(\sqrt{3}+1)}\)i\(\displaystyle{ |DC|=2}\)
a)Oblicz długość promienia okręgu wpisanego w \(\displaystyle{ \Delta BDA}\)
b)Wyznacz sumę kwadratów sinusów kątów wewnętrznych trapezu ABCD
Jakby ktoś wiedział proszę o pomoc
Pozdrawiam
trójkat , trapez , okrąg
-
- Użytkownik
- Posty: 269
- Rejestracja: 22 lut 2008, o 17:02
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z Oz
- Pomógł: 51 razy
trójkat , trapez , okrąg
1)
a to ramiona równej długości
b to podstawa
\(\displaystyle{ 2a+b=2p}\)
\(\displaystyle{ \frac{0,5b}{a}=cos\alpha}\)
\(\displaystyle{ S=a^{2}sin(180^{o}-2\alpha)}\)
a to ramiona równej długości
b to podstawa
\(\displaystyle{ 2a+b=2p}\)
\(\displaystyle{ \frac{0,5b}{a}=cos\alpha}\)
\(\displaystyle{ S=a^{2}sin(180^{o}-2\alpha)}\)