Oblicz długość wstążki
-
- Użytkownik
- Posty: 153
- Rejestracja: 22 wrz 2008, o 17:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z miasta
- Podziękował: 147 razy
Oblicz długość wstążki
Do jednej ze sztuk teatralnych aktorce potrzebny był wachlarz. Na jego wykonanie zużyto \(\displaystyle{ 900cm^2}\) ozdobnego płótna. Brzeg wachlarza obszyto złotą wstążeczką. Oblicz długość wstążki wiedząc, że przy maksymalnym rozłożeniu wachlarz jest wycinkiem kołowym o kącie środkowym 120°, przy czym za brzeg wachlarza przyjmujemy łuk tego wycinka. Wynik podaj z dokładnością do 0,1 cm.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 6 paź 2008, o 17:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 2 razy
Oblicz długość wstążki
Pole wycinka = \(\displaystyle{ \frac{ }{360} * \pi r^{2}}\)
wyznaczasz r
i długosc luku to znowu
\(\displaystyle{ \frac{ }{360} * 2\pi r}\)
pi= 3.14
tylko policz na kalkulatorze
[ Komentarz dodany przez: Szemek: 15 Października 2008, 23:42 ]
LaTeX
Szemek
wyznaczasz r
i długosc luku to znowu
\(\displaystyle{ \frac{ }{360} * 2\pi r}\)
pi= 3.14
tylko policz na kalkulatorze
[ Komentarz dodany przez: Szemek: 15 Października 2008, 23:42 ]
LaTeX
Szemek
Ostatnio zmieniony 15 paź 2008, o 23:40 przez xkxuxmxexkx, łącznie zmieniany 1 raz.