Stosunki w okręgu
- pelas_91
- Użytkownik
- Posty: 838
- Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 71 razy
Stosunki w okręgu
W okręgu o promieniu 1 poprowadzono średnicę i cięciwę AB, która przecina średnicę w punkcie C pod kątem 45*. Wykaż, że \(\displaystyle{ ( \left|AC \right| )^{2} + ( \left|BC \right| )^{2}}\) jest wielkością stałą. Wyznacz tę wielkość.
-
- Użytkownik
- Posty: 1676
- Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 178 razy
- Pomógł: 17 razy
Stusunki w okręgu
Odbijamy symetrycznie punkt \(\displaystyle{ B}\) względem średnicy, powstaje punkt \(\displaystyle{ B'}\). Zachodzi oczywiście \(\displaystyle{ |BC|=|CB'|}\). Kąt \(\displaystyle{ \angle ACB'=90^{\circ}}\), zatem wartość wyrażenia:
\(\displaystyle{ |AC|^2+|B'C|^2}\) jest kwadratem długości \(\displaystyle{ |AB'|}\) (z tw. Pitagorasa), więc wystarczy wykazać, że \(\displaystyle{ |AB'|=\mbox{const.}}\)
Kąt \(\displaystyle{ \angle ABB'}\) ma miarę \(\displaystyle{ 45^{\circ}}\).
Z tw. sinusów w trójkącie \(\displaystyle{ _{\Delta}ABB'}\) otrzymujemy:
\(\displaystyle{ \frac{|AB'|}{\sin\angle (ABB')}=2R}\), czyli:
\(\displaystyle{ \frac{|AB'|}{\frac{\sqrt{2}}{2}}=2}\)
\(\displaystyle{ |AB'|=\sqrt{2}=\mbox{const.}}\)
A wartość \(\displaystyle{ |AC|^2+|BC|^2}\) jest równa 2.
\(\displaystyle{ |AC|^2+|B'C|^2}\) jest kwadratem długości \(\displaystyle{ |AB'|}\) (z tw. Pitagorasa), więc wystarczy wykazać, że \(\displaystyle{ |AB'|=\mbox{const.}}\)
Kąt \(\displaystyle{ \angle ABB'}\) ma miarę \(\displaystyle{ 45^{\circ}}\).
Z tw. sinusów w trójkącie \(\displaystyle{ _{\Delta}ABB'}\) otrzymujemy:
\(\displaystyle{ \frac{|AB'|}{\sin\angle (ABB')}=2R}\), czyli:
\(\displaystyle{ \frac{|AB'|}{\frac{\sqrt{2}}{2}}=2}\)
\(\displaystyle{ |AB'|=\sqrt{2}=\mbox{const.}}\)
A wartość \(\displaystyle{ |AC|^2+|BC|^2}\) jest równa 2.