Oblicz długość boku rombu
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 7 paź 2008, o 21:08
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Ostrow
Oblicz długość boku rombu
adanie 3 pole rombu jest rowne 60 cm kwadratowych dluzsza przekatna romby podzielila kat ostry rombu na tekie dwa katy o mierze a ze tga = 8/15 oblicz dlugosc boku rombu
Ostatnio zmieniony 9 paź 2008, o 22:52 przez karolcia91angel, łącznie zmieniany 1 raz.
Oblicz długość boku rombu
tga = \(\displaystyle{ \frac{8}{15}}\)= \(\displaystyle{ \frac{x}{y}}\) x,y - przekątne
Wyliczasz z tego x lub y i podstawiasz pod wzór na pole rombu - równanie z 1 niewiadomą. W tym wypadku 60 = \(\displaystyle{ \frac{xy}{2}}\)
Z tego równania wyliczasz długości przekątnych a następnie korzystając z twierdzenia Pitagorasa wyliczasz bok \(\displaystyle{ (\frac{1}{2} x)^{2} + (\frac{1}{2} y)^{2} = z^{2}}\) z - bok
Wyliczasz z tego x lub y i podstawiasz pod wzór na pole rombu - równanie z 1 niewiadomą. W tym wypadku 60 = \(\displaystyle{ \frac{xy}{2}}\)
Z tego równania wyliczasz długości przekątnych a następnie korzystając z twierdzenia Pitagorasa wyliczasz bok \(\displaystyle{ (\frac{1}{2} x)^{2} + (\frac{1}{2} y)^{2} = z^{2}}\) z - bok