os liczbowa

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
karolcia91angel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 7 paź 2008, o 21:08
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Ostrow

os liczbowa

Post autor: karolcia91angel »

zadanie 1
a ) zaznacz na osi liczbowej i zapisz w postaci przedzialu zbior wszystkich liczb rzeczywistych ktorych odleglosc na osi liczbowej od liczby -1 jest nie wieksza niz 4

b ) liczba 6.5 stanowi 175 % liczby a sprawdz czy liczba a nalezy do danego przedzialu
maise
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1327
Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:36
Płeć: Kobieta
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 335 razy

os liczbowa

Post autor: maise »

\(\displaystyle{ -1+4=3\\
-1-4=-5}\)

Czyli przedział \(\displaystyle{ }\)

\(\displaystyle{ \frac{65}{10} = \frac{175}{100} a\\
\\
a= \frac{65}{10} * \frac{100}{175} \\
\\
a= \frac{26}{7} \\
\\
a=3 \frac{5}{7} \\
\\
a }\)
ODPOWIEDZ