Okrąg i dwie cięciwy
-
- Użytkownik
- Posty: 659
- Rejestracja: 24 kwie 2008, o 20:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Strzyżów
- Podziękował: 136 razy
- Pomógł: 54 razy
Okrąg i dwie cięciwy
Z jednego punktu na okręgu poprowadzono dwie cięciwy tego okręgu o długościach \(\displaystyle{ r \sqrt{3}}\), \(\displaystyle{ r \sqrt{2- \sqrt{3} }}\).Obliczyć miarę kąta utworzonego przez te cięciwy.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Okrąg i dwie cięciwy
Połączyć końce cięciw ze środkiem okręgu.
Wyznaczać kąty trójkątów równoramiennych (kąty o wierzchołku w środku okręgu).
W jednym z trójkątów jest ,,łatwo"; w drugim gorzej (to może pomóc - https://matematyka.pl/85722.htm ).
Dalej z kątów środkowych i wpisanych.
Mam :\(\displaystyle{ 105^0}\).
Wyznaczać kąty trójkątów równoramiennych (kąty o wierzchołku w środku okręgu).
W jednym z trójkątów jest ,,łatwo"; w drugim gorzej (to może pomóc - https://matematyka.pl/85722.htm ).
Dalej z kątów środkowych i wpisanych.
Mam :\(\displaystyle{ 105^0}\).