Funkcje trygnometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 7 paź 2008, o 21:08
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Ostrow
- smigol
- Użytkownik
- Posty: 3454
- Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 353 razy
Funkcje trygnometryczne
no to z jedynki trygonometrycznej oblicz cos.
\(\displaystyle{ \cos ^{2} x = 1- \sin ^{2} x}\)
tangens obliczysz z:
\(\displaystyle{ \tan x= \frac{\sin x}{\cos x}}\)
\(\displaystyle{ \ctg x = \frac{1}{\tan x}= \frac{\cos x}{\sin x}}\)
\(\displaystyle{ \cos ^{2} x = 1- \sin ^{2} x}\)
tangens obliczysz z:
\(\displaystyle{ \tan x= \frac{\sin x}{\cos x}}\)
\(\displaystyle{ \ctg x = \frac{1}{\tan x}= \frac{\cos x}{\sin x}}\)