Pole i obowd trojkata rownoramiennego
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 7 paź 2008, o 21:08
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Ostrow
Pole i obowd trojkata rownoramiennego
W trojkacie rownoramiennym podstwa ma miare 4 cm a kat przy niej 30 stopni oblicz pole i obwod trojkata
- Arystoteles1989
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 7 lip 2008, o 22:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bukowno
- Podziękował: 18 razy
Pole i obowd trojkata rownoramiennego
1. z cosinusa 30 stopni liczymy długość ramienia (trójkąt prostokątny tworzą: połowa podstawy, wysokość i ramię) dł.ramieni: \(\displaystyle{ =\frac{4\sqrt{3}}{3}}\)
2. z tw. pitagorasa liczymy wysokość \(\displaystyle{ h=\frac{2\sqrt{3}}{3}}\)
3.P=1/2 ah:\(\displaystyle{ P=\frac{4\sqrt{3}}{3}cm^2}\)
2. z tw. pitagorasa liczymy wysokość \(\displaystyle{ h=\frac{2\sqrt{3}}{3}}\)
3.P=1/2 ah:\(\displaystyle{ P=\frac{4\sqrt{3}}{3}cm^2}\)