zadanie, kwadrat
zadanie, kwadrat
mam problem z tym zadaniem. Na bokach kwadratu zbudowano trójkąty równoboczne, których wierzchołki leżą na zewnątrz tego kwadratu. Wykaż,, że łącząc te trzecie wierzchołki otrzymamy kwadrat. Oblicz stosunek pól obu kwadratów
-
- Użytkownik
- Posty: 1676
- Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 178 razy
- Pomógł: 17 razy
zadanie, kwadrat
Przekątne tego nowopowstałego czworokąta przetną się pod katem prostym, a jego boki będą równe, z tego wynika, że będzie on kwadratem.
\(\displaystyle{ P_{1}}\) - pole początkowe
\(\displaystyle{ P_{2}}\) - pole po dodaniu tych trójkątów
\(\displaystyle{ P_{1} = a^2}\)
\(\displaystyle{ P_{2} = {\frac {(a + {\frac {a\sqrt{3}}{2}})^2}{2}}}\)
\(\displaystyle{ P_{1}}\) - pole początkowe
\(\displaystyle{ P_{2}}\) - pole po dodaniu tych trójkątów
\(\displaystyle{ P_{1} = a^2}\)
\(\displaystyle{ P_{2} = {\frac {(a + {\frac {a\sqrt{3}}{2}})^2}{2}}}\)