trójkąty okręgi opisane

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
kamil15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 11 wrz 2008, o 17:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

trójkąty okręgi opisane

Post autor: kamil15 »

Dany jest trójkąt prostokątny \(\displaystyle{ ABC}\) w którym \(\displaystyle{ AC=3}\) \(\displaystyle{ BC=4}\) \(\displaystyle{ C}\) jest wierzchołkiem kąta prostego, a \(\displaystyle{ CD}\) wysokością trójkąta. Oblicz promienie okręgów wpisanych w trójkąty \(\displaystyle{ ABC, ACD, CBD}\) oraz promienie okręgów opisanych na tych trójkątach.

W trójkącie \(\displaystyle{ ABC}\) poprowadzono dwie proste równoległe do boku \(\displaystyle{ AB}\). proste te podzieliły trójkąt na trzy figury o równych polach. Oblicz długości odcinków, na jakie te proste podzieliły bok \(\displaystyle{ AC}\), jeśli odcinek \(\displaystyle{ AC}\) ma długość \(\displaystyle{ 3\sqrt{3}}\)
Awatar użytkownika
Elvis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 765
Rejestracja: 17 paź 2004, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 89 razy

trójkąty okręgi opisane

Post autor: Elvis »

1. Trójkąty ABC, CBD i ACD są podobne. Obliczasz promienie dla ABC oraz skale podobieństwa i wyliczasz promienie dla dwóch pozostałych trójkątów.
2. Punkty wyznaczone na bokach:
\(\displaystyle{ A}\), \(\displaystyle{ A_1}\), \(\displaystyle{ A_2}\), \(\displaystyle{ C}\) na boku \(\displaystyle{ AC}\) (w takiej kolejności)
\(\displaystyle{ B}\), \(\displaystyle{ B_1}\), \(\displaystyle{ B_2}\), \(\displaystyle{ C}\) na boku \(\displaystyle{ BC}\) (w takiej kolejności)
Trójkąty \(\displaystyle{ ABC}\), \(\displaystyle{ A_1B_1C}\) i \(\displaystyle{ A_2B_2C}\) są podobne w skalach odpowiednio \(\displaystyle{ k_1}\), \(\displaystyle{ k_2}\) takich, że \(\displaystyle{ k_1^2=\frac{2}{3}}\) i \(\displaystyle{ k_2^2=\frac{1}{3}}\). Z tego wyliczasz długości odcinków \(\displaystyle{ CA_1}\) i \(\displaystyle{ CA_2}\), następnie \(\displaystyle{ A_1A_2}\) i \(\displaystyle{ AA_1}\).
ODPOWIEDZ