Proszę o rozwiązanie mi tego zadnia z wyjaśnieniem i rysunkiem.
Oblicz pole prostokąta \(\displaystyle{ A'B'C'D'}\) podobnego do prostokąta \(\displaystyle{ ABCD}\) w skali \(\displaystyle{ k = 3}\), jeżeli \(\displaystyle{ |AB| = 5 cm}\), \(\displaystyle{ |BC| = 8 cm}\).
To czy zadanie jest proste jest sprawą subiektywną. Staraj się unikać określeń typu "proste zadanie" w temacie.
Krótki kurs LaTeX-a - zapisywanie wyrażeń matematycznych
frej
Oblicz pole prostokąta
- smigol
- Użytkownik
- Posty: 3454
- Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 353 razy
Oblicz pole prostokąta
\(\displaystyle{ \left| AB \right| ft| BC \right| =5 8= 40}\)
\(\displaystyle{ \frac{P'}{P}= k^{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{P'}{40}=9}\)
\(\displaystyle{ P'= 9 40 = 360}\)
\(\displaystyle{ \frac{P'}{P}= k^{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{P'}{40}=9}\)
\(\displaystyle{ P'= 9 40 = 360}\)