zdanie z drabinami

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
wasnio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 1 lis 2005, o 19:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 194.106.193.202
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 1 raz

zdanie z drabinami

Post autor: wasnio »

Jeżeli jest ktoś kto by mi mógł pomóc z tym zadaniem
Dwie drabiny
Przy wąskiej ulicy o szerokości d, po obu jej stronach stoją dwa wysokie budynki o prostych równych ścianach prostopadłych do płaszczyzny ulicy. Na ulicy stawiamy dwie drabiny o długościach a i b, tak, że każda z nich opiera się o inny budynek. Dół drabiny stoi na ulicy i opiera się o przeciwległy budynek niż ten o który opiera się góra drabiny.

Drabiny przecinają się na wysokości c nad płaszczyzną ulicy.

Znając długości drabin i wysokość punktu przecięcia wyznacz szerokość ulicy d.
to bardzo prosze
Awatar użytkownika
Sulik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 161
Rejestracja: 1 lis 2005, o 11:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 44 razy

zdanie z drabinami

Post autor: Sulik »

Zadanie jest trochę dziwne - wysokość c nie zależy bowiem od szerokości ulicy d i zawsze wynosi \(\displaystyle{ c=\frac{ab}{a+b}}\). Tak więc jeśli zachodzi ten warunek to szerokość ulicy może być dowolna (byleby mniejsza od długości krótszej z drabin), jeśli nie to opisana sytuacja nie jest możliwa.
ap
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 7 mar 2005, o 11:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: T3
Pomógł: 10 razy

zdanie z drabinami

Post autor: ap »

Problem 1:
Awatar użytkownika
Sulik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 161
Rejestracja: 1 lis 2005, o 11:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 44 razy

zdanie z drabinami

Post autor: Sulik »

Coś pomyliłem powyżej ...
\(\displaystyle{ c=\frac{ab}{a+b}}\) gdy a i b nie są długościami drabin, tylko odległościami ich końców od ziemi. Z zadaniem wszystko OK.
Fibik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 971
Rejestracja: 27 wrz 2005, o 22:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 75 razy

zdanie z drabinami

Post autor: Fibik »

Zadanie jest OK, ale chyba zapomniałeś podać rozwiązanie.
Awatar użytkownika
wasnio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 1 lis 2005, o 19:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 194.106.193.202
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 1 raz

zdanie z drabinami

Post autor: wasnio »

no tak z terścią jest wszystko dobrze al nadal nie wiem jak je zrobić by otrzymać szerokość ulicy
W_Zygmunt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 545
Rejestracja: 1 wrz 2004, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 53 razy

zdanie z drabinami

Post autor: W_Zygmunt »


Mamy cztery niewiadome: d, x, k i h.
Układamy cztery równania, dwa z tw. Pitagorasa i dwa z Talesa.
Niestety rozwiązanie ogólne prowadzi do równania 4-tego stopnia.
Awatar użytkownika
wasnio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 1 lis 2005, o 19:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 194.106.193.202
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 1 raz

zdanie z drabinami

Post autor: wasnio »

no tak tak wszystko jest piękne ale czegoś mi tu brakuje moze jest to właśnie równanie o którym wspomniałeś
Fibik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 971
Rejestracja: 27 wrz 2005, o 22:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 75 razy

zdanie z drabinami

Post autor: Fibik »

Tak wygląda równanie:
\(\displaystyle{ \Large \frac{1}{c} = \frac{1}{\sqrt{a^2-x^2}} + \frac{1}{\sqrt{b^2-x^2}}}\)
Awatar użytkownika
wasnio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 1 lis 2005, o 19:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 194.106.193.202
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 1 raz

zdanie z drabinami

Post autor: wasnio »

przepradszam ale dlaczegoa każdy uparł się na oblicznie wysokości c chociaż trzeba obliczyć szerokość ulicy
ap
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 7 mar 2005, o 11:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: T3
Pomógł: 10 razy

zdanie z drabinami

Post autor: ap »

Kilka osób już stwierdziło, że zadanie w postaci ogólnej jest praktycznie nie do rozwiązania. Na danych liczbowych też lepiej je rozwiązywać numerycznie. Prosiłeś o równanie, to Ci je podano. Wylicz sobie teraz \(\displaystyle{ x}\).

Jeśli potrafisz.
W_Zygmunt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 545
Rejestracja: 1 wrz 2004, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 53 razy

zdanie z drabinami

Post autor: W_Zygmunt »

Chciałbym tylko wyjaśnić. Ja na rysunku oznaczyłem „szerokość ulicy” przez „d”, a przez „x” odległość punktu
przecięcia drabin od lewej ściany.
Natomiast „x” we wzorze podanym przez Fibika to szerokość ulicy.
ixi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 93
Rejestracja: 25 paź 2005, o 13:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: EU

zdanie z drabinami

Post autor: ixi »

Rozwiązanie tego zadania (niestety po holendersku) można zobaczyć na stronie:

gdzie w obliczeniach szerokość ulicy oznaczono "w", reszta powinna być zrozumiała.

ps. może ktoś to napisać TeX-em?
Fibik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 971
Rejestracja: 27 wrz 2005, o 22:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 75 razy

zdanie z drabinami

Post autor: Fibik »

Tam jest inne zadanie: są tam dane wysokości, do których sięgają te drabiny (przyprostokątne), a my mamy długości drabin (przeciwprostokątne).
ap
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 7 mar 2005, o 11:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: T3
Pomógł: 10 razy

zdanie z drabinami

Post autor: ap »

@Fibik - nie masz racji. Podane są przeciwprostokątne odpowienio 2m i 3m, podobnie, jak pod wskazanym wcześniej adresem.
ODPOWIEDZ