Odległosc srodkow przekatnych w trapezie

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
radziosny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 1 paź 2008, o 14:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Leszno
Podziękował: 5 razy

Odległosc srodkow przekatnych w trapezie

Post autor: radziosny »

Dany jest trapez o podstawach \(\displaystyle{ a,b,a>b}\). Wyznacz długość odcinka łączącego środki przekątnych tego trapezu.

Na 75% chodzi tu o twierdzenie talesa, tylko jak to zastosowac? :/

Prosze o pomoc
xanowron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1996
Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 247 razy

Odległosc srodkow przekatnych w trapezie

Post autor: xanowron »



Mamy obliczyć długość odcinka \(\displaystyle{ |EF|}\). Zauważamy, że odcinek łączący środki boków trójkąta \(\displaystyle{ \Delta ABC}\) jest równy \(\displaystyle{ |EG|}\), a odcinek łączący środki boków trójkąta \(\displaystyle{ \Delta CDB}\) równa się \(\displaystyle{ |FG|}\). Więc szukany odcinek \(\displaystyle{ |EF|=|EG|-|FG|}\).
Jako że odcinek łączący środki boków trójkąta jest równoległy do podstawy i ma długość połowy tej podstawy. Więc:



\(\displaystyle{ |EG|=\frac{a}{2}}\)
\(\displaystyle{ |FG|=\frac{b}{2}}\)
Więc \(\displaystyle{ |EF|=\frac{a}{2}-\frac{b}{2}=\frac{a-b}{2}}\)
radziosny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 1 paź 2008, o 14:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Leszno
Podziękował: 5 razy

Odległosc srodkow przekatnych w trapezie

Post autor: radziosny »

oto mi chodzilo , wielkie dzieki
ODPOWIEDZ