miara kata dwudziestokata

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
wirus1910
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 393
Rejestracja: 13 wrz 2008, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 167 razy

miara kata dwudziestokata

Post autor: wirus1910 »

Oblicz miare kata wewnetrznego dwudziestokata foremnego
Awatar użytkownika
Justka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1680
Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 579 razy

miara kata dwudziestokata

Post autor: Justka »

\(\displaystyle{ \alpha=\frac{(n-2)\cdot 180^0}{n}}\), gdzie n liczba boków.
ODPOWIEDZ