w trojkacie prostokatnym jeden z katow ostrych ma miare 60 stopni a dluzsza przyprostokatne ma dlugosc 9. oblicz;
a) promien okregu opisanego na tym trojkacie
b) wysokosc opuszczona na przeciw prostokatna
trójkąt prostokątny
-
- Użytkownik
- Posty: 760
- Rejestracja: 18 mar 2008, o 10:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z Lublina
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 177 razy
trójkąt prostokątny
trójkąt ten będzie miał długości boków: \(\displaystyle{ 3 \sqrt{3},9, 6 \sqrt{3}}\)
a)Promień okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym jest równa połowie przeciwprostokątne, zatem w tym przypadku :\(\displaystyle{ 3 \sqrt{3}}\)
b) Obliczysz pole -\(\displaystyle{ 13,5 \sqrt{3}}\). Zauważ, że pole możemy również wyrazić jako połowę iloczynu wysokości opuszczonej na przeciwprostokątną i długości przeciwprostokątnej.
a)Promień okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym jest równa połowie przeciwprostokątne, zatem w tym przypadku :\(\displaystyle{ 3 \sqrt{3}}\)
b) Obliczysz pole -\(\displaystyle{ 13,5 \sqrt{3}}\). Zauważ, że pole możemy również wyrazić jako połowę iloczynu wysokości opuszczonej na przeciwprostokątną i długości przeciwprostokątnej.