Pole koła

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
LadyM
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 254
Rejestracja: 25 wrz 2008, o 18:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: centrum
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 7 razy

Pole koła

Post autor: LadyM »

W wycinek koła o promieniu 12cm, odpowiadający kątowi środkowemu 60stopni tego koła wpisano koło. Oblicz pole tego koła.
Awatar użytkownika
Justka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1680
Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 579 razy

Pole koła

Post autor: Justka »

AU
AU
9uoie1.jpg (15.25 KiB) Przejrzano 55 razy
a i 2a z f. trygonometrycznych
Z rysunku widać, że \(\displaystyle{ 2a+a=12 \iff a=4}\), zatem \(\displaystyle{ P=\pi a^2=16\pi}\)
LadyM
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 254
Rejestracja: 25 wrz 2008, o 18:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: centrum
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 7 razy

Pole koła

Post autor: LadyM »

gdyby jeszcze można było prosić o wytłumaczenie, skąd wiadomo, że to będzie 2a?
ODPOWIEDZ