Pole trapezu
-
- Użytkownik
- Posty: 254
- Rejestracja: 25 wrz 2008, o 18:35
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: centrum
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 7 razy
Pole trapezu
Podstawy trapezu mają 18 i 12cm. Wysokość równą 9cm podzielono na trzy równe części i przez punkty podziału poprowadzono proste równoległe do podstaw . Oblicz pola części, na jakie podzielono trapez.
-
- Użytkownik
- Posty: 1327
- Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:36
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 335 razy
Pole trapezu
Można przyjąć, że jest to trapez prostokątny-wówczas można go podzielić na prostokąt i trójkąt. Z twierdzenia Talesa można obliczyć długości dwóch odcinków w trójkącie.
Pole największej części:
\(\displaystyle{ P= \frac{18+12+4}{2} *3= 17*3=51}\)
Pole środkowej części:
\(\displaystyle{ P= \frac{12+4+12+2}{2} *3=15*3=45}\)
Pole najmniejszej części:
\(\displaystyle{ P= \frac{12+2+12}{2} *3=13*3=39}\)
Pole największej części:
\(\displaystyle{ P= \frac{18+12+4}{2} *3= 17*3=51}\)
Pole środkowej części:
\(\displaystyle{ P= \frac{12+4+12+2}{2} *3=15*3=45}\)
Pole najmniejszej części:
\(\displaystyle{ P= \frac{12+2+12}{2} *3=13*3=39}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1327
- Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:36
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 335 razy
Pole trapezu
Największy trójkąt ma przyprostokątne o długościach: 9cm (wysokość trapezu) i 6 (różnica podstaw trapezu). Mniejszy ma przyprostokątne o długościach: 6 cm (\(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) wysokości trapezu) i 4 cm (x) , a najmniejszy 3cm (\(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) wysokości trapezu) i 2cm (y).
\(\displaystyle{ \frac{9}{6} = \frac{6}{x} = \frac{3}{y} \\
\\
x= \frac{6*6}{9} =4\\
\\
y= \frac{3*6}{9} =2}\)
\(\displaystyle{ \frac{9}{6} = \frac{6}{x} = \frac{3}{y} \\
\\
x= \frac{6*6}{9} =4\\
\\
y= \frac{3*6}{9} =2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 254
- Rejestracja: 25 wrz 2008, o 18:35
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: centrum
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 7 razy
Pole trapezu
rozumiem, ale założyłaś [cytuje:] "Największy trójkąt ma przyprostokątne o długościach: 9cm (wysokość trapezu) i 6 (różnica podstaw trapezu). " w takim wypadku nie można wziąść, że będzie miał ten trojkąt przyprostokątną o dł. 6cm.
-
- Użytkownik
- Posty: 1327
- Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:36
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 335 razy
Pole trapezu
Owszem, założyłam tak, ponieważ w ten sposób najprościej można to obliczyć. Możesz też podzielić ten trapez na np prostokąt i dwa trójkąty o identycznych wymiarach. W tym przypadku x=2, a y=1, jednak trzeba je pomnożyć *2.