Przekątne i boki wielokąta

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
LadyM
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 254
Rejestracja: 25 wrz 2008, o 18:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: centrum
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 7 razy

Przekątne i boki wielokąta

Post autor: LadyM »

Wielokąt ma 54 przekątne. Ile ma boków?
Awatar użytkownika
Lider_M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 867
Rejestracja: 6 maja 2005, o 12:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MiNI PW
Pomógł: 258 razy

Przekątne i boki wielokąta

Post autor: Lider_M »

Ilość przekątnych w \(\displaystyle{ n-}\)boku wynosi \(\displaystyle{ \frac{n(n-3)}{2}}\)
LadyM
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 254
Rejestracja: 25 wrz 2008, o 18:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: centrum
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 7 razy

Przekątne i boki wielokąta

Post autor: LadyM »

w takim razie po podstawieniu bedzie
\(\displaystyle{ 54= \frac{n^{2}-3n}{2} |*2}\)
\(\displaystyle{ 108=n^{2}-3n | :n}\)
\(\displaystyle{ \frac{108}{n}=n-3 | -3)}\)
\(\displaystyle{ \frac{108}{n}*\frac-{1}{3}=n}\)
\(\displaystyle{ \frac{36}{n}=n |*n}\)
\(\displaystyle{ 36=n^{2}}\)
\(\displaystyle{ n=6}\)

Czyli będzie to sześciokąt?
Awatar użytkownika
Lider_M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 867
Rejestracja: 6 maja 2005, o 12:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MiNI PW
Pomógł: 258 razy

Przekątne i boki wielokąta

Post autor: Lider_M »

Kompletnie nie rozumiem zapisu. Otrzymasz tutaj równanie kwadratowe, oblicz deltę, pierwiastki...

A szesciokąt ma \(\displaystyle{ \frac{6\cdot 3}{3}=9}\) przekątnych.
LadyM
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 254
Rejestracja: 25 wrz 2008, o 18:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: centrum
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 7 razy

Przekątne i boki wielokąta

Post autor: LadyM »

pogubiłam się... czyli cały mój zapis (łącznie z pierwszą linijką?) jest błędny?
ODPOWIEDZ