Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Kinusssia
Użytkownik
Posty: 64 Rejestracja: 17 gru 2007, o 18:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 46 razy
Post
autor: Kinusssia » 27 wrz 2008, o 14:53
uzasadnij że przekątna AC kwadratu OABC jest równa przekątnej DF prostokąta ODEF
z góry dziękuje za pomoc
ducia
Użytkownik
Posty: 18 Rejestracja: 9 wrz 2008, o 19:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wlkp
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 1 raz
Post
autor: ducia » 27 wrz 2008, o 14:57
Przekątna DF=OE i przekątna AC=OB, a OE i OB równe są promieniowi okręgu, czyli OE=OB=r
a r to promień okręgu, więc DF=AC
Justka
Użytkownik
Posty: 1680 Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 579 razy
Post
autor: Justka » 27 wrz 2008, o 14:58
Poprowadź drugą przekątną kwadratu |OB|=|AC| oraz druga przekątną prostokąta |OE|=|DF| i zauwaz, że |OB| jak i |OE| to promienie okręgu , zatem \(\displaystyle{ |AC|=|DF|}\) .