okrąg wpisany w trapezie 2

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
piotr31wwy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 1 lis 2007, o 10:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wyszków
Podziękował: 7 razy

okrąg wpisany w trapezie 2

Post autor: piotr31wwy »

Na okręgu opisano trapez, którego obwód wynosi 52cm. Oblicz długości odcinka łączącego środki ramion tego trapezu.


proszę o rozwiązanie, z góry dzięki.
Awatar użytkownika
Viathor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 336
Rejestracja: 20 paź 2007, o 11:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 96 razy

okrąg wpisany w trapezie 2

Post autor: Viathor »

\(\displaystyle{ a+b+c+d=52\\a+b=c+d(*)\\2a+2b=52\\e= \frac{a+b}{2} \\e=13}\)

(*)własność trapezu opisanego na okręgu
ODPOWIEDZ