Oblicz miary kątów czworokąta ABCD wpisanego w okrąg, wiedząc, że:
\(\displaystyle{ | D| = 5| A| , | B|= \frac{1}{2} | C|}\)
Bardzo proszę o pomoc.
Czworokąt wpisany w okrąg
-
- Użytkownik
- Posty: 563
- Rejestracja: 17 lut 2007, o 15:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: POLSKA
- Podziękował: 318 razy
Czworokąt wpisany w okrąg
Skorzystałem z tego i wyszedł mi taki układ równań:
\(\displaystyle{ | A| = }\)
\(\displaystyle{ | C|= \beta}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} + 5 + \beta + \frac{1}{2} \beta = 360^{0} \\ + 5 = \beta + \frac{1}{2} \beta \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ | A| = }\)
\(\displaystyle{ | C|= \beta}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} + 5 + \beta + \frac{1}{2} \beta = 360^{0} \\ + 5 = \beta + \frac{1}{2} \beta \end{cases}}\)