Trapez
-
- Użytkownik
- Posty: 657
- Rejestracja: 9 gru 2007, o 12:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Czewa/Wrocław
- Podziękował: 84 razy
- Pomógł: 138 razy
Trapez
a = 4
b = 10
h - wysokość trapezu
y - część podstawy przy kącie 60 stopni
x - część podstawy przy kącie 45 stopni
\(\displaystyle{ x+y = 6 x = 6-y}\)
\(\displaystyle{ tg60 ^{0}= \frac{h}{y} \sqrt{3} = \frac{h}{y} h= \sqrt{3} y}\)
\(\displaystyle{ tg45 ^{0} = \frac{h}{x} \frac{h}{6-y} =1 h= 6-y}\)
\(\displaystyle{ 6-y = \sqrt{3}y ( \sqrt{3} +1)y = 6 y = \frac{6}{\sqrt{3} +1} y = 3 \sqrt{3} -3}\)
\(\displaystyle{ h = 6-y h=9 - 3 \sqrt{3}}\)
i teraz do wzoru wystarczy podstawić;)
b = 10
h - wysokość trapezu
y - część podstawy przy kącie 60 stopni
x - część podstawy przy kącie 45 stopni
\(\displaystyle{ x+y = 6 x = 6-y}\)
\(\displaystyle{ tg60 ^{0}= \frac{h}{y} \sqrt{3} = \frac{h}{y} h= \sqrt{3} y}\)
\(\displaystyle{ tg45 ^{0} = \frac{h}{x} \frac{h}{6-y} =1 h= 6-y}\)
\(\displaystyle{ 6-y = \sqrt{3}y ( \sqrt{3} +1)y = 6 y = \frac{6}{\sqrt{3} +1} y = 3 \sqrt{3} -3}\)
\(\displaystyle{ h = 6-y h=9 - 3 \sqrt{3}}\)
i teraz do wzoru wystarczy podstawić;)